Els experts defensen que és de Gaudí La revista 'Sàpiens' descobreix una obra inèdita de Gaudí a Sant Boi És un banc de trencadís situat als jardins

Els experts defensen que és de Gaudí

La revista 'Sàpiens' descobreix una obra inèdita de Gaudí a Sant Boi

És un banc de trencadís situat als jardins del Parc Sanitari de Sant Boi, gairebé idèntic al del Parc Güell
El banc atribuït a Gaudí es troba en un lloc d'accés restringit del Parc Sanitari de Sant Boi del Llobregat El banc atribuït a Gaudí es troba en un lloc d'accés restringit del Parc Sanitari de Sant Boi del Llobregat ENRIQUE MARCO
Als jardinds del Parc Sanitari de Sant Boi de Llobregat s'hi amaga un banc de trencadís gairebé idèntic al del Parc Güell. Al seu entorn hi ha una cova que evoca les estructures de les naus de la Sagrada Família i la Colònia Güell. Fins ara, aquesta obra modernista no tenia autor atribuït. La Generalitat, en el seu registre del patrimoni arquitectònic, s'hi refereix com a còpia tosca de l'obra d'Antoni Gaudí.
L'arquitecte David Agulló, el geòleg Daniel Barbé Farré i l'artista Jordi Martí Aladern, però, defensen a la revista d'història Sàpiens que surt publicada avui una tesi diferent. Asseguren que és obra de l'autor de la Sagrada Família. Argulló argumenta que el banc es va acabar, com a mínim, un any abans que el banc del Parc Güell. Per tant, no seria una còpia, sinó que haurien sigut construïts en paral·lel.
El secret, segons Agulló, "és en les complexes estructures de la cúpula de la cova cascada". "Daten del 1906 i eren inèdites en la història de l'arquitectura; abans ningú les havia utiliitzades. Aquí es pot intuir l'embrió estructural de les naus i el creuer de la Sagrada Família", detalla Argulló. El que no ha pogut trobar és cap document que demostri la presència de Gaudí en el recinte hospitalari fundat, molt elogiat per la seva modernitat pel metge Antoni Pujades el 1854. Pujades va voler construir un sanatori a imatge dels balnearis burgesos de l'època.

Comentarios