lunes, 14 de marzo de 2016

L´escala del xalet del Catllaràs d´Antoni Gaudí recupera el seu aspecte primigeni L'Ajuntamet de la Pobla du a terme la recuperació de l'edifici a mesura que té el finançament

Regio 7 Bergueda 

L'Ajuntamet de la Pobla du a terme la recuperació de l'edifici a mesura que té el finançament

07.02.2016 
L'Ajuntament de la Pobla de Lillet ha fet un pas més en el seu objectiu de treure de l'ostracisme un dels seus patrimonis més singulars i exportables: el xalet-refugi del Catllaràs, dissenyat per Antoni Gaudí. El consistori ha pogut refer l'escala d'aquest edifici, modificada als anys 70, i fer que llueixi l'aspecte original de quan va ser concebut. Tal com ja va informar aquest diari l'octubre del 2014, això ha estat possible gràcies a una subvenció de 53.000 euros concedida per la Diputació de Barcelona per a la recuperació d'edificis singulars


L'escala refeta tal com la va dissenyar per GaudíFirma: Ajuntament de la Pobla

D'aquesta manera es comença a materialitzar el projecte actualitzat de recuperació de l'immoble que va refer el govern liderat per l'alcalde Vicenç Linares en el mandat 2011-2015 d'un projecte heretat de la legislatura anterior. Les obres previstes tenen un pressupost global de 543.853,13 euros. Com que el consistori no té diners per pagar-ho tot de cop, ha desglossat la proposta d'actuació i du a terme intervencions per fases en funció dels diners que aconse-gueix. Fins ara ha assolit els 53.000 euros esmentats que s'han destinat a refer l'escala. Tal com es pot apreciar a les imatges superiors, originalment l'escala tenia un cos central i s'hi podia accedir pels dos laterals. Va ser a la dècada dels 70 que va agafar l'aparença que va tenir fins l'any passat: una escala simple elevada. Ata s'ha recuperat la fesomia del segle passat


L'escala amb l'aspecte que tenia fins ara. Firma. Arxiu /D.C.

L'alcalde Vicenç Linares ha destacat haver pogut fer els treballs i també que les obres les hagi realitzat una empresa poblatana. Només manca instal·lar-hi la barana, ha detallat l'alcalde. I també "posar-hi líquid protector de les glaçades i impregnar els revestiments" perquè els canvis de temperatures "van molt malament per als arrebossats" de la façana.

El batlle ha explicat que, un cop completats els treballs, es continuarà buscant finançament per poder tirar endavant noves fases de millora. Aquest immoble podria acollir un centre exploratori d'activitats esportives i d'oci de la natura amb un espai dedicat al seu autor, l'arquitecte Antoni Gaudí, i també a la història de les mines de carbó d'aquest entorn. Així ho recull una memòria d'avantprojecte que ha elaborat de manera altruista per a l'Ajuntament de la Pobla l'arquitecte Íñigo Hernández.

Antoni Gaudí a 1.500 metres

El xalet de la serra del Catllaràs és a 1.500 metres d´alçada. Aquesta és una de les diverses obres que el reconegut arquitecte va signar a la vall de Lillet a principi del segle passat. Ho detalla l´expert en l´obra de l´arquitecte reusenc Daniel Giralt-Miracle en el llibre Gaudí a la Vall de Lillet, de Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols.

L´origen de la presència d´obra seva obra al Berguedà és la seva relació amb l´industrial Eusebi Güell. Ell va posar en marxa la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro, «on es produïa el pòrtland que l´arquitecte utilitzava en les seves obres, especialment en les que va fer en la darrera etapa de la seva vida». Gaudí va fer diferents obres al municipi i també va concebre el xalet del Catllaràs, un equipament destinat als enginyers que treballaven a les mines de la serra del Catllaràs, d´on s´extreia el carbó que s´utilitzava per a la fàbrica de ciment. També és el pare dels jardins Artigas, que li va encarregar l´industrial tèxtil Joan Artigas, que era amic d´Eusebi Güell.


Aspecte original del xalet obra d'Antoni Gaudí, iniciat el 1902. Firma: Arxiu  Particular


L´immoble està declarat Bé d´Interès Cultural amb el número 549. També apareix a l´Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalita.

Múltiples reformes

Aquest edifici gaudinià es va començar a construir l´any 1902. La primera remodelació s´hi va fer el 1907. Posteriorment va ser objecte d´altres reformes. L´any 1932, l´empresa Asland el va cedir al consistori de la Pobla. Una dècada més tard s´hi van fer noves intervencions. La darrera va ser a principi dels anys setanta, quan l´immoble estava en ruïnes. Va ser en aquell moment que es va adequar com a casa de colònies. Una funció que va complir fins a la dècada passada a cura de la Fundació Pere Tarrés.

Amb tot, fa anys que l´immoble no té cap ús, està tancat i el consistori hi ha hagut d´actuar diverses vegades per reparar els desperfectes causats pels brètols. L´alcalde ha lamentat aquestes destorsses i ha fet palesa l´esperança de poder anar millorant l´immoble i reivindicar el patrimoni que Gaudí ha deixat a la població.

El Alfar Museo revive el paso de Gaudí por Jiménez de Jamuz y se suma a la restauración del Palacio Episcopal de Astorga

PATRIMONIO

Elena F. Gordón 13/03/2016 

Ileon.com 

El maestro Jaime Argüello emula a los artesanos que a finales del siglo XIX recibieron el encargo del arquitecto catalán para fabricar miles de ladrillos

ICAL
ICAL El alr-ICAL El alfar-museo de Jiménez de Jamuz prepara piezas para la restauración del Palacio Episcopal de Astorga con los moldes originales diseñados por Gaudí. de Jiménez de Jamuz prepara piezas para la restauración del Palacio Episcopal de Astorga con los moldes originales diseñados por Gaudí.
La obra de restauración que se acomete en el Palacio Episcopal de Astorga ha devuelto el 'espíritu' de su diseñador, el arquitecto catalán Antonio Gaudí, a la localidad de Jimenez de Jamuz, donde a finales del siglo XIX se fabricaron los ladrillos de barro vidriado que cubren las nervaturas de los arcos ojivales del imponente edificio.

El Ayuntamiento de Santa Elena de Jamuz, que gestiona el Alfar Museo ubicado en Jimenez, recibió el encargo de elaborar una seria de piezas iguales a las preparadas en su día por los artesanos de la localidad elegidos por Gaudí. El alcalde, Jorge Fernández, subrayó que estos ladrillos se han hecho "con la misma arcilla, el mismo vidriado y los mismos motivos decorativos" de entonces, cuando el arquitecto, a pesar de la presencia de empresas ladrilleras en la zona, decidió que fuera alfareros y no ceramistas los que se encargaran de fabricar estos elementos.
Loading
"Este es nuestro orgullo. Gaudí vino a Jiménez, donde entonces había unos 50 alfareros y varios de ellos trabajaron durante meses en ese encargo. Vino a Astorga y se acercó a Jiménez y puso en valor su arte", subraya sobre una trabajo llevado a cabo a partir de unos moldes de madera y latón de lo que se conservan varios originales en el Palacio Episcopal. La decoración de los ladrillos se hizo al gusto de cada alfarero y ninguno de ellos es igual a otro.
Ahora es Jaime Argüello, el maestro alfarero del Museo el que tiene en sus manos los moldes que ideó Gaudí. Orgulloso de poder contribuir de forma tan directa a la obra de restauración del Palacio, las nuevas piezas llevan su huella como entonces quedó grabada la de sus predecesores en los ladrillos que repondrán los dañados por el paso del tiempo.
El trabajo, llevado a cabo con mimo, incluye la decoración de cada pieza al estilo más tradicional, con la segunda pluma del ala derecha de una gallina. Además de las piezas específicas para la obra, se ha fabricado una edición limitada "de la que somos guardianes, para lo que se pueda precisar" tanto en el Palacio Episcopal como en el Museo de los caminos que alberga desde 1964, precisa el alcalde.
El Museo
Inagurado en noviembre de 1994, el Alfar Museo -que subvenciona la Diputación de León- se dedica a mantener viva la alfarería tradicional de Jiménez, que cuenta entre otras joyas con el único horno mozárabe que queda en funcionamiento en toda España y que se enciende una vez al año. Se encarga de las instalaciones el maestro Jaime Argüello, de 31 años, que fue aprendiz del artesano Martín Cordero, al que tiene presente y cuyo ejemplo y consejos reproduce ante los visitantes.
Jaime es el depositario de una tradición centenaria que transmite a las aproximadamente 4.000 personas que cada año pasan por el recinto. La entrada cuesta un euro y medio, un euro para grupos, e incluye una demostración de cómo se elabora una pieza de barro con un torno de pie. A su labor habitual sumó estos días el encargo para el Palacio Episcopal, ya concluido y con las piezas listas para ocupar su lugar.
La obra
La actuación que se lleva a cabo está promovida por la Consejería de Cultura y Turismo a través de la Dirección General de Patrimonio y supone la adecuación de los espacios interiores del Palacio. Se trata de una segunda fase después de la que incluyó el arreglo de las terrazas, con la recuperación de las losas de piedra originales y la subsanación de humedades de la segunda planta a través de su impermeabilización.
Una de las intervenciones de la segunda fase es la reforma de la planta baja, con la restauración de la antigua vivienda del guarda del palacio y el almacén. "Hasta ahora la vivienda era inaccesible para los visitantes. Los arcos estaban cerrados para hacer las divisiones de una vivienda. Se han demolido los muros interiores y han dejado a la luz un espacio con bóvedas que estaban escondidas y en muy buen estado de conservación", explicó el ecónomo de la diócesis de Astorga, Víctor Manuel Murias, durante la presentación de la obra, que incluye la reposición de los ladrillos hechos en Jiménez de Jamuz' para devolver el espacio a su estado original.
La segunda actuación de esta fase de restauración contempla la provisión de un ascensor para facilitar el acceso a las personas discapacitadas. Hasta ahora era un edificio inaccesible y ahora será visitable por todos los públicos tras el derribo de una escalera interior. También se prevé la adecuación de la segunda planta, que albergaba una exposición de arte contemporáneo. Se ha hecho más diáfana y se destinará a eventos y a exposiciones temporales, además de eliminar las divisiones entre los arcos y dotarla de calefacción radiante y un acceso independiente.